2019. május 20., hétfő 23:33
|Köszöntjük Bernát, Felícia nevű kedves látogatóinkat!

Magyarbükkös (Magyarbüks) a kihalt és eddig elfelejtett falu


 

Csákánydoroszló külterületén, ahol 60 évig nem járt senki,- kivéve a határt őrző néhány katona – ismét hangos kezd lenni az ott dolgozó emberektől. Erre eddig nem volt lehetőség, mert még útlevéllel sem lehetett a határt itt megközelíteni, átlépni pedig lehetetlen volt. Most sétálhatunk a vadregényes erdőben és lehet, észre sem vesszük, hogy közben osztrák földre tévedtünk. ( Azért igazolvány, vagy útlevél nem árt, ha van nálunk! ) Most érkezett el annak a lehetősége, hogy feltáruljon a növényekkel dzsungelszerűen benőtt terület és az egykori falu temetője. Osztrák szomszédok közül néhányan már feltérképezték a területet és kutatják rokonaik egykori lakhelyét. Ebben a munkában élen járnak Karl Böö és Stefan Schmidt Urak, akiknek a munkája itt látható:  http://www.boeoe.com/ungarisch-bieling/

Községünkből a Csákánydoroszlói Civil Szervezet kezdeményezésére elkezdődött a terület feltárása, az oda vezető, eddig járhatatlan út kitisztítása. A munka nagysága miatt bevonásra került a községi önkormányzat is, ahhoz, hogy munkával és anyagiakkal is támogassa az ügyet. 2008. május 25-én vasárnap volt az első nekirugaszkodás. Meglepetéssel tapasztaltuk az osztrák szomszédok – előbb említett Urak – megjelenését a munkálatoknál. A dolgozóknak jó hideg sört és bort hoztak, valamint később még benzinért is hazamentek, mivel a gépek is kiszáradtak.

A munkák folytatódni fognak júniusban és 2008. őszére szeretnénk, ha bárki számára könnyen megközelíthető lenne a terület. Ekkor egy összejövetelt tervezünk az osztrák szomszédokkal közösen, valamint hosszú kapcsolatot a további együttműködésre. Szeretnénk, ha feledésbe menő múltunk újra szem elé kerülne megőrizve az emlékeket, valamint a jó szomszédi kapcsolatok ápolásának is színhelye lehetne ez a pont.

A terület megközelítése:

Csákánydoroszló Vasútállomástól indulva a 8-as főúton Gasztony irányába kell haladni 1,3 km-t. Itt jobbra kell fordulni és a vasúti átjárón keresztül 2 km-t menni az aszfaltozott úton. Ezután kavicsozott út kezdődik 1,2 km hosszan. Innen már csak földút vezet 1,1 km hosszan a temetőig, mely néhány méterre van az osztrák területtől.

www.boeoe.com/ungarisch-bieling/  

www.csakanyicivilek.hu

 

A temető újraszentelése ünnepség keretében. 2013. június 23.

(Foto Karl Böö)

 


 < Vissza
Csákánydoroszlói hírlevél

Hírek

Nyersanyag börze

Felhívás óvodai beiratásra

Felhívás iskolai beíratásra

Erdőterv-hirdetmény

Választás 2019

Elérhetőség

Nagyobb térképre váltás

Csákánydoroszló Község 

Önkormányzata

Csákánydoroszló

Fő u. 39.

9919

Kapcsolat 

és egyéb információELEKTRONIKUS

ÜGYINTÉZÉS

Használati útmutatók

E-ügyintézés

Helyi iparűzési adó


RENDEZÉSI TERV

Hatályos: 

2019. március 28-tól

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

HÉSZ MÓDOSÍTÁS BÁNYA

SZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSKÉP

-Településkép védelméről rendelet

-Települési arculati kézikönyv


PÁLYÁZATOK

Energiahatékonyság és megújuló

energiaforrás  használat

ISKOLAFELÚJÍTÁS

TOP-3.2.1-15-VS1-2016-00003

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS

TEMETŐ FELÚJÍTÁS

SPORTÖLTÖZŐ FELÚJÍTÁS


VÁLASZTÁS 2019


KÜLTÉRI TÜZGYÚJTÁS

hétfő, péntek kivéve, ha

tilalom van elrendelve.

ITT megnézheti, ha tilalom van.