2019. július 21., vasárnap 17:53
|Köszöntjük Dániel, Daniella nevű kedves látogatóinkat!

Magyarbükkös (Magyarbüks) a kihalt és eddig elfelejtett falu


 

Csákánydoroszló külterületén, ahol 60 évig nem járt senki,- kivéve a határt őrző néhány katona – ismét hangos kezd lenni az ott dolgozó emberektől. Erre eddig nem volt lehetőség, mert még útlevéllel sem lehetett a határt itt megközelíteni, átlépni pedig lehetetlen volt. Most sétálhatunk a vadregényes erdőben és lehet, észre sem vesszük, hogy közben osztrák földre tévedtünk. ( Azért igazolvány, vagy útlevél nem árt, ha van nálunk! ) Most érkezett el annak a lehetősége, hogy feltáruljon a növényekkel dzsungelszerűen benőtt terület és az egykori falu temetője. Osztrák szomszédok közül néhányan már feltérképezték a területet és kutatják rokonaik egykori lakhelyét. Ebben a munkában élen járnak Karl Böö és Stefan Schmidt Urak, akiknek a munkája itt látható:  http://www.boeoe.com/ungarisch-bieling/

Községünkből a Csákánydoroszlói Civil Szervezet kezdeményezésére elkezdődött a terület feltárása, az oda vezető, eddig járhatatlan út kitisztítása. A munka nagysága miatt bevonásra került a községi önkormányzat is, ahhoz, hogy munkával és anyagiakkal is támogassa az ügyet. 2008. május 25-én vasárnap volt az első nekirugaszkodás. Meglepetéssel tapasztaltuk az osztrák szomszédok – előbb említett Urak – megjelenését a munkálatoknál. A dolgozóknak jó hideg sört és bort hoztak, valamint később még benzinért is hazamentek, mivel a gépek is kiszáradtak.

A munkák folytatódni fognak júniusban és 2008. őszére szeretnénk, ha bárki számára könnyen megközelíthető lenne a terület. Ekkor egy összejövetelt tervezünk az osztrák szomszédokkal közösen, valamint hosszú kapcsolatot a további együttműködésre. Szeretnénk, ha feledésbe menő múltunk újra szem elé kerülne megőrizve az emlékeket, valamint a jó szomszédi kapcsolatok ápolásának is színhelye lehetne ez a pont.

A terület megközelítése:

Csákánydoroszló Vasútállomástól indulva a 8-as főúton Gasztony irányába kell haladni 1,3 km-t. Itt jobbra kell fordulni és a vasúti átjárón keresztül 2 km-t menni az aszfaltozott úton. Ezután kavicsozott út kezdődik 1,2 km hosszan. Innen már csak földút vezet 1,1 km hosszan a temetőig, mely néhány méterre van az osztrák területtől.

www.boeoe.com/ungarisch-bieling/  

www.csakanyicivilek.hu

 

A temető újraszentelése ünnepség keretében. 2013. június 23.

(Foto Karl Böö)

 


 < Vissza
Csákánydoroszlói hírlevél

Hírek

Hulladékszállításról

Pályázat ÁMK igazgató

Falunap 2019

Nyersanyag börze

Felhívás óvodai beiratásra

Elérhetőség

Nagyobb térképre váltás

Csákánydoroszló Község 

Önkormányzata

Csákánydoroszló

Fő u. 39.

9919

Kapcsolat 

és egyéb információELEKTRONIKUS

ÜGYINTÉZÉS

Használati útmutatók

E-ügyintézés

Helyi iparűzési adó


RENDEZÉSI TERV

Hatályos: 

2019. március 28-tól

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

HÉSZ MÓDOSÍTÁS BÁNYA

SZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSKÉP

-Településkép védelméről rendelet

-Települési arculati kézikönyv


PÁLYÁZATOK

Energiahatékonyság és megújuló

energiaforrás  használat

ISKOLAFELÚJÍTÁS

TOP-3.2.1-15-VS1-2016-00003

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS

TEMETŐ FELÚJÍTÁS

SPORTÖLTÖZŐ FELÚJÍTÁS


VÁLASZTÁS 2019


KÜLTÉRI TÜZGYÚJTÁS

hétfő, péntek kivéve, ha

tilalom van elrendelve.

ITT megnézheti, ha tilalom van.