2019. július 21., vasárnap 17:33
|Köszöntjük Dániel, Daniella nevű kedves látogatóinkat!

Csaba József-Kör


Legutóbbi rendezvényünk itt látható.

2003. március 16-án 19 lelkes ember - akik Csaba Józsefet és munkásságát tisztelik, és nagyra becsülik - megalakította a csákányi Csaba József-kört. Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy tovább vigye névadójának szellemi örökségét.

Egyesületünk alapszabálya 2.§ arról rendelkezik, hogy évente Csaba József születésének vagy halálának évfordulója táján az Ő által művelt területek valamelyikéből tudományos ismeretterjesztő emléknapot szervez.

Így jött létre 2004-ben a madarak életével kapcsolatos konferencia, melyen a következő négy előadás hangzott el: 1.Környékünk madárvilágának változása az elmúlt 80 évben. (Az előadó különös figyelmet szentelt a környezeti változások hatásainak.) 2. Adatok a királykáról. 3. A gólyák Vas megyében. 4. A siketfajd. (Ez a madár az ötvenes években a környezeti változások miatt veszett ki az Őrségből, most próbálják egykori élőhelyére visszatelepíteni.) A rendezvényt egy gyermekrajz kiállítás színesítette, melynek témája természetesen a madarak életéről szólt. Első rendezvényünket 60 látogató kísérte figyelemmel.

2005. évi konferenciánk témái: 1. Népi méhészkedés, méz. (Az előadó átfogó képet adott a méhészkedés fejlődéséről 19. sz.-tól napjainkig, a méhek életéről, a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos szerepükről, a méz étkezési és élettani szerepéről) 2. Hajdina, hajdinaételek. (Az előadó bemutatta a növényt, annak eredetét, különböző korokban milyen gazdasági jelentőséggel bírt, továbbá szólt a termesztéséről is. Hallhattunk a hajdina ételek szervezetünkre gyakorolt nagyon kedvező hatásairól is.)

Egy kiadvánnyal – HAJDINAÉTELEK címmel – leptük meg a hallgatóságot, melyben egy rövid ismertető szerepelt a hajdináról, valamint 10 recept és azok elkészítési módja olvasható még.

Az előadások után hajdinából készült ételeket – véres hurka, különféle ízesítésű palacsinták, hajdinamálé, hajdinapogácsa stb. –, különféle mézeket lehetett kóstolni.

A konferencián mintegy 120-150 érdeklődő, bővíthette tudását.

A két év tapasztalata alapján egyértelműen megállapítható, hogy községünk lakossága igényli a hasonló rendezvényeket. Fontosnak tartják községünk múltjának megismerését. Szívesen hallgatnak előadásokat néprajzzal, gazdasággal, a környezetünk és az élővilág változásaival, községünk történelmével kapcsolatos témakörökből.

Terveink megvalósításához anyagi forrásaink kevésnek bizonyulnak – a már 27 tagot számláló egyesületünk tagdíjbevétele és az önkormányzattól kapott támogatás – kevés, ezért az idei évben két pályázatot is benyújtottunk, az egyik nyert. Így lehetőség adódott a halak témakört felölelő rendezvény szervezésére.

Csaba József kutatta a népi halászati szokásokat, gyűjtötte a halfogás eszközeit, sokat foglalkozott a Rába és a mellék vizeinek halfaunájával, vizsgálta alakulását, változásait.

Egyesületünk úgy döntött, hogy 2006-ban rendezvényünk témája a hal lesz. Négy előadást terveztünk, melyet kiegészít egy kiállítás, valamint egy bográcsos halfőzés. A rendezvény napjára egy kiadvánnyal – HALÉTELEK címmel – is szeretnénk meglepni a hallgatóságot, melyben az összeválogatott anyag egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. Olvasója betekintést nyerhet arról, hogy eleink milyen sokféle módon, és egyszerűen készítették a halat. Az érdeklődő természetesen talál recepteket a XX. század ízlésvilágából is. A gondos és szakszerű válogatás mintegy 75-80 receptet tartalmaz.

Az előadások közül az egyik témája régi halászati eszközök, fogási módszerek,

elnevezések, szó esik a hal táplálkozásunkban betöltött szerepéről, a Rába és környékének halfaunája hogyan alakult az elmúlt 100 évben, továbbá hallhatunk arról is, hogy Nyugat-Magyarországon mi a helyzet a pisztránggal.

A kiállítás Csaba József által egykoron készített fotókkal ad ízelítőt a múlt század halfogó szokásairól, eszközeiről, a szabadtéri kiállításon a népi halásza eszközeiből is bemutatunk néhányat.

Az előadások után lelkes horgászok által készített halászlével kínáljuk meg a hallgatóságot.

Rendezvényünkre szeretettel minden a téma iránt érdeklődőt.

Bokor Rudolf
Csaba József-kör< Vissza
Csákánydoroszlói hírlevél

Hírek

Hulladékszállításról

Pályázat ÁMK igazgató

Falunap 2019

Nyersanyag börze

Felhívás óvodai beiratásra

Elérhetőség

Nagyobb térképre váltás

Csákánydoroszló Község 

Önkormányzata

Csákánydoroszló

Fő u. 39.

9919

Kapcsolat 

és egyéb információELEKTRONIKUS

ÜGYINTÉZÉS

Használati útmutatók

E-ügyintézés

Helyi iparűzési adó


RENDEZÉSI TERV

Hatályos: 

2019. március 28-tól

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

HÉSZ MÓDOSÍTÁS BÁNYA

SZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSKÉP

-Településkép védelméről rendelet

-Települési arculati kézikönyv


PÁLYÁZATOK

Energiahatékonyság és megújuló

energiaforrás  használat

ISKOLAFELÚJÍTÁS

TOP-3.2.1-15-VS1-2016-00003

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS

TEMETŐ FELÚJÍTÁS

SPORTÖLTÖZŐ FELÚJÍTÁS


VÁLASZTÁS 2019


KÜLTÉRI TÜZGYÚJTÁS

hétfő, péntek kivéve, ha

tilalom van elrendelve.

ITT megnézheti, ha tilalom van.