2019. május 20., hétfő 23:13
|Köszöntjük Bernát, Felícia nevű kedves látogatóinkat!

Csaba József-Kör


Legutóbbi rendezvényünk itt látható.

2003. március 16-án 19 lelkes ember - akik Csaba Józsefet és munkásságát tisztelik, és nagyra becsülik - megalakította a csákányi Csaba József-kört. Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy tovább vigye névadójának szellemi örökségét.

Egyesületünk alapszabálya 2.§ arról rendelkezik, hogy évente Csaba József születésének vagy halálának évfordulója táján az Ő által művelt területek valamelyikéből tudományos ismeretterjesztő emléknapot szervez.

Így jött létre 2004-ben a madarak életével kapcsolatos konferencia, melyen a következő négy előadás hangzott el: 1.Környékünk madárvilágának változása az elmúlt 80 évben. (Az előadó különös figyelmet szentelt a környezeti változások hatásainak.) 2. Adatok a királykáról. 3. A gólyák Vas megyében. 4. A siketfajd. (Ez a madár az ötvenes években a környezeti változások miatt veszett ki az Őrségből, most próbálják egykori élőhelyére visszatelepíteni.) A rendezvényt egy gyermekrajz kiállítás színesítette, melynek témája természetesen a madarak életéről szólt. Első rendezvényünket 60 látogató kísérte figyelemmel.

2005. évi konferenciánk témái: 1. Népi méhészkedés, méz. (Az előadó átfogó képet adott a méhészkedés fejlődéséről 19. sz.-tól napjainkig, a méhek életéről, a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos szerepükről, a méz étkezési és élettani szerepéről) 2. Hajdina, hajdinaételek. (Az előadó bemutatta a növényt, annak eredetét, különböző korokban milyen gazdasági jelentőséggel bírt, továbbá szólt a termesztéséről is. Hallhattunk a hajdina ételek szervezetünkre gyakorolt nagyon kedvező hatásairól is.)

Egy kiadvánnyal – HAJDINAÉTELEK címmel – leptük meg a hallgatóságot, melyben egy rövid ismertető szerepelt a hajdináról, valamint 10 recept és azok elkészítési módja olvasható még.

Az előadások után hajdinából készült ételeket – véres hurka, különféle ízesítésű palacsinták, hajdinamálé, hajdinapogácsa stb. –, különféle mézeket lehetett kóstolni.

A konferencián mintegy 120-150 érdeklődő, bővíthette tudását.

A két év tapasztalata alapján egyértelműen megállapítható, hogy községünk lakossága igényli a hasonló rendezvényeket. Fontosnak tartják községünk múltjának megismerését. Szívesen hallgatnak előadásokat néprajzzal, gazdasággal, a környezetünk és az élővilág változásaival, községünk történelmével kapcsolatos témakörökből.

Terveink megvalósításához anyagi forrásaink kevésnek bizonyulnak – a már 27 tagot számláló egyesületünk tagdíjbevétele és az önkormányzattól kapott támogatás – kevés, ezért az idei évben két pályázatot is benyújtottunk, az egyik nyert. Így lehetőség adódott a halak témakört felölelő rendezvény szervezésére.

Csaba József kutatta a népi halászati szokásokat, gyűjtötte a halfogás eszközeit, sokat foglalkozott a Rába és a mellék vizeinek halfaunájával, vizsgálta alakulását, változásait.

Egyesületünk úgy döntött, hogy 2006-ban rendezvényünk témája a hal lesz. Négy előadást terveztünk, melyet kiegészít egy kiállítás, valamint egy bográcsos halfőzés. A rendezvény napjára egy kiadvánnyal – HALÉTELEK címmel – is szeretnénk meglepni a hallgatóságot, melyben az összeválogatott anyag egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. Olvasója betekintést nyerhet arról, hogy eleink milyen sokféle módon, és egyszerűen készítették a halat. Az érdeklődő természetesen talál recepteket a XX. század ízlésvilágából is. A gondos és szakszerű válogatás mintegy 75-80 receptet tartalmaz.

Az előadások közül az egyik témája régi halászati eszközök, fogási módszerek,

elnevezések, szó esik a hal táplálkozásunkban betöltött szerepéről, a Rába és környékének halfaunája hogyan alakult az elmúlt 100 évben, továbbá hallhatunk arról is, hogy Nyugat-Magyarországon mi a helyzet a pisztránggal.

A kiállítás Csaba József által egykoron készített fotókkal ad ízelítőt a múlt század halfogó szokásairól, eszközeiről, a szabadtéri kiállításon a népi halásza eszközeiből is bemutatunk néhányat.

Az előadások után lelkes horgászok által készített halászlével kínáljuk meg a hallgatóságot.

Rendezvényünkre szeretettel minden a téma iránt érdeklődőt.

Bokor Rudolf
Csaba József-kör< Vissza
Csákánydoroszlói hírlevél

Hírek

Nyersanyag börze

Felhívás óvodai beiratásra

Felhívás iskolai beíratásra

Erdőterv-hirdetmény

Választás 2019

Elérhetőség

Nagyobb térképre váltás

Csákánydoroszló Község 

Önkormányzata

Csákánydoroszló

Fő u. 39.

9919

Kapcsolat 

és egyéb információELEKTRONIKUS

ÜGYINTÉZÉS

Használati útmutatók

E-ügyintézés

Helyi iparűzési adó


RENDEZÉSI TERV

Hatályos: 

2019. március 28-tól

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

HÉSZ MÓDOSÍTÁS BÁNYA

SZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSKÉP

-Településkép védelméről rendelet

-Települési arculati kézikönyv


PÁLYÁZATOK

Energiahatékonyság és megújuló

energiaforrás  használat

ISKOLAFELÚJÍTÁS

TOP-3.2.1-15-VS1-2016-00003

MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS

TEMETŐ FELÚJÍTÁS

SPORTÖLTÖZŐ FELÚJÍTÁS


VÁLASZTÁS 2019


KÜLTÉRI TÜZGYÚJTÁS

hétfő, péntek kivéve, ha

tilalom van elrendelve.

ITT megnézheti, ha tilalom van.