Elérhetőségek

Csákánydoroszló

Cím: 9919 Csákánydoroszló,
Fő utca 39.
Telefon: +36/94/542-002
E-mail: csakanydoroszlo@csakanydoroszlo.hu
Hivatal...


Lakossági tájékoztatás - KORONAVÍRUS

2020.03.15.

Tisztelt Lakosság!

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedések folyamatosan változnak, szigorodnak a megszorító intézkedések a kormány döntése szerint.

A Kormány hivatalos tájékoztatójának oldala itt elérhető.

Az oldalunk alján egyéb csatolt dokumentumokat is talál.

 

2020. 04. 02.

Önkormányzati tájékoztatás

Önkormányzatunk rendelt már korábban – kb. 2 hete - maszkokat és védőkesztyűt, de a szállítás talán a jövő héten megvalósul. Akkor a lakosságnak ki fogjuk hordani segítők és képviselők útján. Az ÁMK dolgozói – akiknek nem kell gyermekekre felügyelni az óvodában - nekiálltak maszkokat készíteni, amit igény alapján kiviszünk az igénylőknek.

Önkormányzatunk szintén rendelt közterületekre kijuttatandó fertőtlenítőszert. Várhatóan a jövő héten, a forgalmasabb helyeken permetezést fogunk végezni megelőzésképpen.

Képviselő testületünk legutóbbi megbeszélésén elhangzottak szerint a következőkkel fordul a lakossághoz: A lakosság keresse őket, amennyiben valamilyen segítségre van szükségük. A közszolgáltatók leterheltsége miatt közvetlenül is kereshetik segítségkéréssel a következő személyeket: Háztartási villamos energia problémákkal Musits Józsefet, ivóvíz-csatorna problémákkal Bohus Zsolt áll rendelkezésre. Boldizsár László a polgárőrséggel kapcsolatosan is kereshető, valamint Dénes Miklós egyesületi elnök is rendelkezésre áll. Bauer Péter képviselő telefonon érhető el. Gaál Kálmán az iskola udvarán érhető el munkaidőben.

 

 

2020. 04. 01.

A hulladékszállítási tevékenységet a megszokott rend szerint, a hulladéknaptárban feltüntetett napokon végezzük.Járataink időpontja azonban a körülményektől függően folyamatosan változhat. Az utólagos kellemetlenségek elkerülése érdekében most kiemelten kérjük az ide vonatkozó szabályzatunk betartását, miszerint:

A kukákat mindig a gyűjtési napon, reggel 5 óra előtt kell az utcára kihelyezni!

 

2020. 03. 31.

A csákánydoroszlói ÁMK dolgozói megkezdték mosható maszkok varrását.

Aki igényelni szeretne községünkben, az telefonon jelezze a polgármesteri hivatalban és postaládájába fogjuk kivinni. Átmenetileg egy háztartásba 1 db-ot tudunk majd biztosítani.

 

Fogászat:

Fogorvos telefonon elérhető sürgős esetben a (94) 900 874 számon. Átmenetileg, csak hétfőn délután fogadja a betegeket a csákánydoroszlói rendelőben előzetes időpont egyeztetés után.

 

2020. 03. 30.

MÁV tájékoztatása menetrend változásról ITT olvasható

 

2020. 03. 29.

EON tájékoztatása az alábbi áramszünet elmaradásáról. 

A munkálatok elvégzésének érdekében 2020. március 31-én Csákánydoroszló Vasút utca páratlan 21-67, páros 14-68, Orvosi és fogorvosi rendelő, Kossuth teljes utcában, Várkör utca 1. szám alatt, Csaba József teljes utcában 08:00 órától várhatóan 12:00 óráig áramszünet lesz.

 

2020. 03. 27.

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS ÉRVÉNYBE LÉPÉSE 2020. MÁRCIUS 28-TÓL. A MAGYAR KÖZLÖNY IDE VONATKOZÓ SZÁMA ITT, VAGY AZ OLDAL ALJÁN OLVASHATÓ. (kijaras-korlatozas címen)

 

2020. 03.19.

A csákánydoroszlói fogászaton 2020. 03. 23-tól 03.29-ig nincs rendelés. Március 30-án  ismét lesz rendelés.

Fogorvos telefonon elérhető sürgős esetben a (94) 900 874 számon.

 

2020.03.19.

A gyógyszertár technikai okok miatt 2020. 03. 20-án zárva tart.  Hétfőn 23-án újra nyitva lesz.

 

2020.03.18.

STKH Kft. által üzemeltetett zöldudvarok 2020. március 18-tól átmenetileg zárva tartanak.

 

2020. 03. 18.

Tájékoztatás 65 év felettieknek, valamint a mozgó pékségről a lap alján a csatolt mellékletben. (65 év felettiek, mozgó pékség neveken)

 

2020. 03. 18.

Szolgálati közlemény orvosi ellátásról:

 

Csákánydoroszló, alapellátási szolgálat közleménye!

KEDVES PÁCIENSEINK! Kérjük, olvassák el figyelmesen!

Általános információk:

A jelenlegi járványügyi helyzetben kérjük Önöktől a hatóságok intézkedéseinek és a higiénés szabályoknak a maximális betartását!

A lehetséges fertőződések számának csökkentése érdekében a háziorvosi rendelések is átszervezést igényelnek. Kérjük, hogy a rendelést személyesen csak valóban indokolt esetben vegyék igénybe!

Adminisztratív okból (krónikus, stabil állapotú betegek receptfelírása, közgyógyigazolvány, útiköltség, beutaló, jogosítvány, gyógyszerjavaslat, táppénzes papír stb. miatt), kérjük NE JÖJJENEK a rendelőbe. TELEFONÁLJANAK! Minden ráér, semmilyen okmány nem jár le!

Bármilyen okból jelentkező láz, bármilyen légúti tünet jelentkezése esetén ELŐSZÖR TELEFONÁLJANAK! Lázas, náthás, köhögő gyereket lehetőség szerint NE HOZZANAK bejelentés nélkül a rendelőbe! ELŐSZÖR TELEFONÁLJANAK!

Amennyiben esetükben vagy a családban koronavírus- fertőzés gyanúja, vagy hatósági karantén fordul elő, kérjük NE JÖJJENEK BE A RENDELŐBE! TELEFONÁLJANAK!

Külföldről való hazatérést követően, kérjük NE JÖJJENEK BE A RENDELŐBE! TELEFONÁLJANAK!

Védőeszköz csak nagyon korlátozott számban áll rendelkezésre, megfontoltan kell használnunk azokat.

Amennyiben valakiről utólag koronavírus fertőzés igazolódik, védőeszköz hiánya esetén az ellátó személyzet is veszélyeztetve van- vagy karanténba kerülhet! Ez esetben az ellátás biztosítása hosszú ideig zavart szenvedhet.

AZÉRT, HOGY SENKI NEM MARADJON ELLÁTÁS NÉLKÜL- A BIZTONSÁGOS BETEGELLÁTÁS ÉS SAJÁT BIZTONSÁGUNK ÉRDEKÉBEN AZ ELLÁTÁSOK SORRENDJÉT ÉS MÓDJÁT IRÁNYÍTANUNK KELL!

Telefonszámok:     

Rendelő : 06 94 542005  

dr. Horváth Jánosné: 06 30 490 12 68 

dr. Jójárt Tibor: 06 30 686 03 91

Ehhez kérjük szíves együttműködésüket!

Köszönettel, a praxis dolgozói.

Rendelői szabályok, egyebek:

A váróterembe való belépést követően, kérjük azonnal használják az ott elhelyezett kézfertőtlenítőt. Tartsák be a köhögési- tüsszentési szabályokat. Kérjük, a szülők különösen figyeljenek a gyerekekre.

A váróteremben tartózkodók számát minimalizálni szükséges. Nagykorú páciensek lehetőség szerint kísérő nélkül érkezzenek, a gyerekeket lehetőség szerint egyetlen kísérő kísérje.

Az orvosi vizsgálat ideje alatt a rendelőben a személyzeten kívül mindig csak egyetlen nagykorú vagy egy gyerek és egy kísérő tartózkodhat.

A váróteremben ok nélkül ne tartózkodjanak, ha végeztek, mielőbb hagyják azt el.

Kérjük, számítsanak gyakori felületfertőtlenítésre és szellőztetésre, ilyen esetben a rendelőt és várótermet szabaddá kell tenni.

Egyéb, váratlan helyzet esetén haladéktalanul kövessék a személyzet utasításait.

Hálásak leszünk türelmükért, felelősségteljes viselkedésükért! Vigyázzunk egymásra! Különösen vigyázzunk a veszélyeztetett korosztályra!

Mossanak gyakran kezet, kerüljék a kézfogást, a szoros kontaktust, a tömeget! Aki csak teheti, maradjon otthon!

Higgyék el, minden kihagyott kézfogás, minden betartott intézkedés segít a betegségszám csökkentésében!

Az idős emberek lehetőleg ne menjenek az utcára sem.

A fiatalok segítsenek bevásárolni, ügyet intézni de ne kerüljenek szoros kontaktusba az idősekkel, ne vigyék oda nekik a megbetegedés lehetőségét! Bevásárlás, ügyintézés célirányosan, röviden történjen. Írjanak listát, amit lehet készíttesenek össze előre. Kerüljék a csoportosulást.

Aki maszkot, vagy valamilyan védőfelszerelést visel, tiszteletet érdemel. Saját magától védi a többieket, akkor is, ha nem beteg- vagy nem tud róla, hogy az lenne.

Aki önként vállalt vagy hatósági karanténba kerül, és betartja az előírásokat, minden tiszteletet és segítséget megérdemel. Önöket, az egész falu közösségét védi ezzel!

Kérjük vegyék nagyon komolyan a hatóságok intézkedéseit. Azon vagyunk, hogy el tudjuk majd látni a feladatunkat akkor is, ha nagyobb számban fordulnak elő megbetegedések.

MOST az Önök segítségére van szükségünk, ahhoz, hogy az elláthatóság határain belül tudjuk tartani a megbetegedések számát.

 

2020. 03. 18.

Emberi erőforrások Minisztériuma tájékoztatása Az oldal alján COVID-19 file

 

 

2020.03.17.

KORMÁNYRENDELET  46/2020. (III. 16.) AZ OLDAL ALJÁN

 

2020.03.17.

Horváth István polgármester

Azon személyek akik munkájuk megszűnése, vagy egyéb okból a napokban érkeztek haza küldöldről, azok 14 napig ne hagyják el lakásukat!

 

Jelezték, hogy több személyt, főleg időseket hívnak telefonon, hogy a lakásukon kedvezményes áron végeznek el vírustesztet. NE DŐLJENEK BE ILYEN HÍVÁSNAK! Ilyen nincs, ez csalás.

 

 

2020. 03. 17.

VASIVÍZ ZRT TÁJÉKOZTATÁSA

 

Tájékoztatjuk Önt, hogy a COVID-19 vírusveszély terjedésének lassítása érdekében, a VASIVÍZ ZRt. vezérigazgatói döntése alapján, a Társaság üzemeltetésében lévő ügyfélszolgálati irodát, fiókirodákat és információs pontokat 2020. március 17-től visszavonásig zárva tartja.

A felhasználóknak lehetőséget biztosítunk, hogy telefonon, online vagy e-mailben is el tudják intézni ügyeiket az alábbi elérhetőségeken:

Ügyfélszolgálat telefonszáma: 06 94/516-255

E-mail: vasiviz@vasiviz.hu     info@vasiviz.hu

Online ügyfélszolgálat: www.vasiviz.hu/online ügyfélszolgálat

(regisztrációt követően vehető igénybe)

Hibabejelentés elérhetőségei: +36 80 201 232 (zöld szám)   

+36 30 827 4849        

hibabejelentes@vasiviz.hu

Online ügyfélszolgálatunkon az alábbi ügyek teljes körűen intézhetőek:

számlaküldési cím módosítása
csekkigénylés
elektronikus számla igénylés
fizetési mód váltás
bankszámlaszám módosítása
részszámla módosítása
számlamásolatok igénylése
mérőállás diktálás
számlák kiegyenlítése kártyás fizetéssel

 

Tájékoztatásunkat a www.vasiviz.hu oldalunkon, illetőleg a Facebook oldalunkon is közzé tettük. Segítségüket kérjük abban, hogy az idős lakosok is értesüljenek az ügyfélszolgálati irodák bezárásáról és különösen az online ügyintézés lehetőségéről. Az online ügyintézésben nagy segítséget nyújthat a felhasználók számára, ha az önkormányzat igény esetében biztosítja a Polgármesteri Hivatalban számítástechnikai eszköz igénybe vételét, természetesen a vészhelyzetben érvényben lévő előírások maradéktalan betartásában.

 

2020. 03. 16.

KORMÁNYHIVATAL TÁJÉKOZTATÁSA

 

Gyakorlati Tanácsok Óvodák, Bölcsödék

 

A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult vírust azonosítottak. Az új koronavírus elnevezése 2020. február 12-től „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés a pedig „koronavírus-betegség 2019” (coronavirusdisease 2019), melynek rövidített változata a COVID-19.

A fertőzésterjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap.

A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik.Súlyos betegséggel elsősorban az idősebb korosztály érintett  Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.

Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása.

 

A személyi higiénére fokozottan kell figyelni.

A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.

A gyermekeknek tanítsák meg az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, a használt zsebkendőt ki kell dobni, majd kezet kell mosni.

A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell, a gyermekek ezek használatát felnőtt ellenőrzésével végezzék.

Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit.

Szellőztessenek gyakran.

A közösségi rendezvények megtartása mérlegelendő. 

A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.

A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt. 

Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.

A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.

A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket.

A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.    

A pamutszálas textília tisztítására mind a két mosási eljárás alkalmazható. A termodezinfekciós mosási eljárás 90-95°C hőmérsékleten normál, általános mosószer alkalmazása mellett történik. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja.

Kevertszálas textíliák esetében az alacsonyabb hőmérsékleten és fertőtlenítő hatású mosószer alkalmazásával történő úgynevezett gépi kemo-termodezinfekciós mosási eljárás alkalmazható.

Beteg gyermek ne járjon közösségbe.

Amennyiben egy gyermeknél, vagy dolgozónállégúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát,aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülők  értesítéséről is gondoskodni kell.

Amennyiben az intézményben a fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a gondozottak fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.

 

Gyakorlati Tanácsok Szociális Intézményekre

 

A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult vírust azonosítottak. Az új koronavírus elnevezése 2020. február 12-től „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés a pedig „koronavírus-betegség 2019” (coronavirusdisease 2019), melynek rövidített változata a COVID-19.

A fertőzésterjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap.

A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik, azonban főképp az idős és /vagy egyéb krónikus  betegségben szenvedő embereknél súlyos formában jelentkezhet. Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre. Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása.

 

A személyi higiénére fokozottan kell figyelni.

A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.

Tartsák és tartassák be az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, a használt zsebkendőt dobjuk ki, majd mossunk kezet.

Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit.

Az intézmény közösségi tereibe helyezzenek ki érintés nélkül használható alkoholos kézfertőtlenítőszer adagolókat, ennek használatára hívják fel a gondozottak figyelmét.

Szellőztessenek gyakran.

A közösségi rendezvények megtartása mérlegelendő. 

A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.

Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.

A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.

A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell. Ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan biztosítása, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés.

A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket.

A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.    

A pamutszálas textília tisztítására mind a két mosási eljárás alkalmazható. A termodezinfekciós mosási eljárás 90-95°C hőmérsékleten normál, általános mosószer alkalmazása mellett történik. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja.

Kevertszálas textíliák esetében az alacsonyabb hőmérsékleten és fertőtlenítő hatású mosószer alkalmazásával történő úgynevezett gépi kemo-termodezinfekciós mosási eljárás alkalmazható.

Amennyiben egy gondozottnál légúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.

Amennyiben az intézményben a fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a többi gondozott fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.

A vírus zárt közösségben történő gyors terjedése, valamint a betegségnek leginkább kitett személyek egészségének védelme és a járvány megfékezése érdekében az országos tisztifőorvos március 8-tól visszavonásig látogatási tilalmat rendelt el.

 

KÖZLEMÉNY

Országos látogatási tilalommal kapcsolatosan

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 13305-8/2020/EÜIG számú, 2020. március 8-án kelt határozatával a fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók, a szociális intézmények, valamint a fogyatékossággal élőket ellátó intézmények vonatkozásában látogatási tilalom elrendeléséről döntött.

 

A fenti intézkedéssel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ fontosnak tartja kiemelni az alábbiakat:

Az egészségügyi törvény a betegek személyes kapcsolattartásának több formáját ismeri, ezek közül az egyik a beteg meglátogatása. Az érintett, fokozott védelemre szoruló csoportba tartozó személyek életének és egészségének védelme, megbetegedésük megelőzése érdekében elrendelt látogatási tilalom alapján a Magyarország területén működő összes fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szolgáltatást nyújtó szociális intézményben került ezen kapcsolattartási forma megtiltásra.

A látogatási tilalom nem érinti a betegek és gondozottak egyéb kapcsolattartási jogait, azonban az ebbe a körbe tartozó személyes kapcsolattartás esetén a szolgáltató köteles megtenni mindazokat az intézkedéseket, amelyek a fertőződés veszélyét a lehető leghatékonyabban csökkentik. Az érintett személyek kötelesek a szolgáltató ennek érdekében tett intézkedéseiben együttműködni.

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a látogatási tilalom körébe az alábbiak nem tartoznak, ezért megengedett, azaz nem tilos:

A súlyos állapotú, önmagát ellátni nem tudó beteg mellett tartózkodhat egy személy.

A kiskorú mellett ott lehet a szülő (vagy a szülő, törvényes képviselő által kijelölt személy).

A szülő nő mellett lehet egy általa választott személy (például az „apás” szülésnél).

A beteget felkeresheti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személy.

 

A látogatási tilalommal kapcsolatos részletes, helyi szabályokat az intézkedéssel érintett intézmények házirendje határozza meg.

 

Az érintett személyeknek kötelességük a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedésekben együttműködni, mint amilyen például a kézfertőtlenítés, védőruha viselése.

 

 Kérjük a lakosságot, hogy a látogatási tilalommal kapcsolatban felmerült kérdéseik vonatkozásában közvetlenül az ellátásban érintett intézménnyel vegyék fel a kapcsolatot.

 

Terjedhet-e a koronavírus ivóvízzel vagy szennyvízzel?

 

Jelen tudásunk szerint a koronavírus egy légúti vírus, amely elsősorban emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Bár a legutóbbi vizsgálatok kimutatták a vírust fertőzött személy vizeletében, illetve székletében (nagyon kevés vizsgálat alapján), egyelőre nincs közvetlen bizonyíték széklet-szájon át történő terjedésre. Ezen eredmények is megerősítik, hogy a helyes személyes higiénés és kézhigiénés gyakorlatnak valóban fontos szerepe van a megelőzésben de nem jelentik azt, hogy a vizeinket veszélyeztetné.

 

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűeninaktiválódik.

 

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűeninaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amennyiben a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét.

 

A települési szennyvíz a lakosságra nem jelent veszélyt, hiszen abban a nagymértékű hígulás miatt csak jelentéktelen mennyiségben fordulhatna elő, a vírus még abban az esetben is, ha a koronavírus már fertőzéseket, megbetegedéseket okozna a közösségben. A szakirodalmi adatok szerint a koronavírusok szennyvízben néhány napig lehetnek életképesek, azonban szennyvízzel - annak zárt rendszerben történő elvezetése és tisztítása – miatt a lakosság  jellemzően nem érintkezik.

A kibocsátott tisztított szennyvíz a befogadóban tovább hígulna, így nem érhetné el a fertőzést okozó koncentrációt. Az évnek ebben a szakában a felszíni vizekkel való érintkezés sem jellemző.

A szennyvíztelepek dolgozói csak abban az esetben lennének kockázatnak kitéve, ha a szennyvízbe nagyon nagy mennyiségű vírus kerülhetne, és nem tartanák be a munkahelyi előírásokat (pl.: nem viselnék az egyéni védőeszközöket), a biológiai kockázatok kivédésére szolgáló egyéni védőeszközök a koronavírus ellen is megfelelő védelmet nyújtanak.

 

 

 


Csatolt fájl(ok)


Vissza az előző oldalra!
Csákánydoroszló - Magyar