Elérhetőségek

Csákánydoroszló

Cím: 9919 Csákánydoroszló,
Fő utca 39.
Telefon:
+36/94542-002
Mobil:
+36306500447
E-mail:
csakanydoroszlo@csakanydoroszlo.hu
Hivatal...


Lakossági tájékoztatás - KORONAVÍRUS

2020.05.25.

 

A Kormány hivatalos tájékoztatójának oldala itt elérhető.

Az oldalunk alján egyéb csatolt dokumentumokat is talál.

 

2020. 05......

.....................

 

2020. 05. 20.

Mivel a járványveszély még nem múlt el és az üzletek csak maszkban látogathatók, ezért községünk pénzátcsoportosítással ismételten vásárol maszkokat. A maszkokat a képviselők fogják a házakhoz eljuttatni várhatóan a jövő héten. Kérjük a lakosságot, hogy aki nem használja fel, az tartalékolja későbbi időszakra, mivel újabb beszerzésekre nem lesz anyagi lehetőségünk.

Horváth István

polgármester

 

2020. 05. 11.

Idén májusban a megszokottal ellentétben, a lakosság érdekében elmarad a búcsú. 

A júniusra tervezett falunap sem lesz megtartva.

Amennyiben a vírusokozta problémák enyhülnek, illetve megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, akkor elképzelhető, hogy a falunap szeptemberben megrendezésre kerül. 

Minden érintett megértését köszönjük.

Horváth István

polgármester

 

2020. 05. 06.

STKH tájékoztatása 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy  zöldudvaraink 2020. május 7-től a korábbi nyitvatartási rend szerint újra megnyitnak. (régi rádóci úton)

A koronavírus okozta járványhelyzet miatt, az üzemeltetés során az alábbi óvintézkedéseket alkalmazzuk:

Az ügyfelek csak szájmaszk használatával léphetnek a zöldudvar területére.
A zöldudvar területén egyidejűleg kizárólag egy ügyfél tartózkodhat (1 jármű legfeljebb 2 fővel), várakozni a zöldudvar területén kívül lehet.
A beszállított hulladék lerakodásáról és annak megfelelő konténerben történő elhelyezéséről minden esetben az ügyfélnek magának kell gondoskodnia, ehhez segítséget nem tudunk biztosítani.
Az ügyintézés során (lakcímkártya ellenőrzése, készpénzes fizetés) az 1,5 m-es távolságot be kell tartani.
A zöldudvari átvevő kéz- és felületfertőtlenítést naponta többször végez, szájmaszkban dolgozik.

 

2020. 05.04.

Módosítások a korlátozásokban, mely a mai naptól érvényes:

Az idősek továbbra is csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat

Kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban,

Augusztus 15-ig semmilyen tömegrendezvényt nem lehet tartani

Megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei

Üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, továbbra is megmarad az idősek védett idősávja (9–12 óra)

Szolgáltatások korlátozások nélkül működhetnek.

A korábbi szabályok betartásával megtarthatóak a temetések, esküvők, istentiszteletek

engedélyezik az edzést és a zártkörű sporteseményeket

Tartsunk másfél méteres távolságot egymástól

 

Országos szűrővizsgálat indul hazánkban.

Május 4. és 14. között az országban, előre meghatározott helyszínekre várják azokat, akiket előzetesen levélben vagy telefonon értesítenek az egyetemek. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik. Községünkben is várhatóan 30 főnél fogják elvégezni ingyenesen a tesztet.

 

2020. 04. 28.

Tájékoztatás intézmény fertőtlenítéséről.

A Magyar Honvédség a terveinek megfelelően fertőtleníti az országban levő idősek otthonait, így a községünkben működő Fogyatékosok otthonát is fertőtleníteni fogja, várhatóan egy héten belül. A  beavatkozás biztonságból, megelőzésképpen történik!

Horváth István

polgármester

 

 

2020. 04. 27.

GÁZSZOLGÁLTAÓ TÁJÉKOZTATÁSA

A koronavírus terjedésének csökkentése, valamint munkatársaink és ügyfeleink egészségének védelme érdekében március 20-tól felfüggesztettük a fogyasztásmérők személyes, helyszíni leolvasását.
Az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt.  területén lévő felhasználási helyeken a hálózati elosztó társaságok külső partnere, a DL Kft. elkezdi az éves elszámoláshoz szükséges mérőállások begyűjtését. Azokat az ügyfeleinket fogják a megbízott DL Kft. munkatársai megkeresni, akik következő leolvasásának várható időpontja 2020. április 1. után esedékes. 
A DL Kft. munkatársai kizárólag a mérő adatait kérik, semmilyen ki- és befizetéssel járó tevékenységet nem végeznek!  Kérjük, segítsék partnerünk munkáját!
Azon ügyfeleink részére, akiket telefonon vagy e-mail üzenetben nem érnek el, az éves elszámoló számla becslés alapján készül.

 

2020. 04. 20.

A mai napon az interneten megjelent hírek szerint a községünkben működő Értelmi Fogyatékosok  Otthonában, - mely a  megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fennhatósága alatt van -  vírusfertőzés van.

Valótlannak tartom az állítást, mivel ilyenről nincs tudomásom.

Horváth István

polgármester

 

2020. 04. 17.

A Kormány rendelete szerint a kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad. Községünkben ezen felül egyéb korlátozásokat nem vezetünk be.

A gyógyszertár nyitva tartása a jövő héten 04.20 - 04.24 - az alábbaiak szerint lesz:

Hétfő:      11.30 -  14.30

Kedd:       ZÁRVA

Szerda:    08 - 10.30

Csütörtök:ZÁRVA

Péntek:    08.00 - 10.30 

 

 

2020. 04. 11.

HŰSVÉTI SONKASZENTELÉS MÓDJA:

Ma 15.00 órakor a Plébános Úr a templom előtt megszenteli a megjelentek ételét.

Csak autóval érkezők vihetik a szentelnivalót és az autóból nem lehet kiszállni. Egy autó minimális személy jelenlétével több személy élelmiszerét is viheti. A szentelés után az autóknak el kell hagyni a helyszínt.

 

2020. 04. 11.

Egyéb tájékoztatás.

Kérjük, hogy a benzinkúton vásárolókat, hogy a fizetés után hagyják el a benzinkút területét. Nincs arra lehetőség, hogy az ott elhelyezett kiülőkben italozzanak. Ezt a rendőrség rendszeresen ellenőrizni fogja.

Az iskolaudvaron is tilos az összejövetel, még sportolás indokával sem megengedett.

 

Kérjük azon személyeket, akik a hivatal segítségét kérik gyógyszer beszerzésére, hogy ne akkor kérjenek segítséget, mikor az utolsó szem gyógyszert bevették. A gyógyszertár nincs mindennap nyitva és egyéb időkorlátok miatt elképzelhető, hogy valakinek csak 2 nap múlva tudjuk beszerezni a gyógyszert, még akkor is ha Körmendre megyünk érte. A gyógyszertár nyitva tartása április 9-i bejegyzés alatt olvasható az ünnepek utáni hétre vonatkozóan.

 

2020.04. 10.

A Kormány határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozást.

Így továbbra sem lehet szabadon mozogni és a Húsvéti ünnepeket is otthonunkban kell tölteni.

Talán meglesz az eredménye a kijárás korlátozásának.

Most elmaradnak az összejövetelek és a locsolások, ezért mindenki próbálja meg hasznosan eltölteni otthonában ünnepeket.

Községünk lakóinak üzenem:

Az ünnepek alatt -ellentétben a helyi rendeletünkkel - ha a kertben akarnak dolgozni, akkor fűrészeljenek, nyírjanak füvet inkább, a közterületeken tartózkodás helyett.

Horváth István

polgármester

 

2020. 04. 09.

Szilárd lakossági  hulladékgyűjtés (kuka) a megszokott pénteki napokon Húsvét pénteken is lesz.

 

 

2020. 04.09.

A gyógyszertár nyitva tartása  április 13 és április 17 között az alábbiak szerint lesz:

április 13. hétfő ZÁRVA

április 14. kedd 11.30 - 14.30

április 15. szerda 8.00 - 10.30

április 16. csütörtök ZÁRVA

április 17. péntek 8.00 - 10.30

 

2020. 04. 02.

Önkormányzati tájékoztatás

Önkormányzatunk rendelt már korábban – kb. 2 hete - maszkokat és védőkesztyűt, de a szállítás talán a jövő héten megvalósul. Akkor a lakosságnak ki fogjuk hordani segítők és képviselők útján. Az ÁMK dolgozói – akiknek nem kell gyermekekre felügyelni az óvodában - nekiálltak maszkokat készíteni, amit igény alapján kiviszünk az igénylőknek.

Önkormányzatunk szintén rendelt közterületekre kijuttatandó fertőtlenítőszert. Várhatóan a jövő héten, a forgalmasabb helyeken permetezést fogunk végezni megelőzésképpen.

Képviselő testületünk legutóbbi megbeszélésén elhangzottak szerint a következőkkel fordul a lakossághoz: A lakosság keresse őket, amennyiben valamilyen segítségre van szükségük. A közszolgáltatók leterheltsége miatt közvetlenül is kereshetik segítségkéréssel a következő személyeket: Háztartási villamos energia problémákkal Musits Józsefet, ivóvíz-csatorna problémákkal Bohus Zsolt áll rendelkezésre. Boldizsár László a polgárőrséggel kapcsolatosan is kereshető, valamint Dénes Miklós egyesületi elnök is rendelkezésre áll. Bauer Péter képviselő telefonon érhető el. Gaál Kálmán az iskola udvarán érhető el munkaidőben.

A polgármesteri hivatalban továbbra is várjuk a lakosság hívását segítségkérés esetén a következő számon: 542002 vagy +36306500447

 

 

2020. 04. 01.

A hulladékszállítási tevékenységet a megszokott rend szerint, a hulladéknaptárban feltüntetett napokon végezzük.Járataink időpontja azonban a körülményektől függően folyamatosan változhat. Az utólagos kellemetlenségek elkerülése érdekében most kiemelten kérjük az ide vonatkozó szabályzatunk betartását, miszerint:

A kukákat mindig a gyűjtési napon, reggel 5 óra előtt kell az utcára kihelyezni!

 

2020. 03. 31.

A csákánydoroszlói ÁMK dolgozói megkezdték mosható maszkok varrását.

Aki igényelni szeretne községünkben, az telefonon jelezze a polgármesteri hivatalban és postaládájába fogjuk kivinni. Átmenetileg egy háztartásba 1 db-ot tudunk majd biztosítani.

 

Fogászat:

Fogorvos telefonon elérhető sürgős esetben a (94) 900 874 számon. Átmenetileg, csak hétfőn délután fogadja a betegeket a csákánydoroszlói rendelőben előzetes időpont egyeztetés után.

 

2020. 03. 30.

MÁV tájékoztatása menetrend változásról ITT olvasható

 

2020. 03. 29.

EON tájékoztatása az alábbi áramszünet elmaradásáról. 

A munkálatok elvégzésének érdekében 2020. március 31-én Csákánydoroszló Vasút utca páratlan 21-67, páros 14-68, Orvosi és fogorvosi rendelő, Kossuth teljes utcában, Várkör utca 1. szám alatt, Csaba József teljes utcában 08:00 órától várhatóan 12:00 óráig áramszünet lesz.

 

2020. 03. 27.

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS ÉRVÉNYBE LÉPÉSE 2020. MÁRCIUS 28-TÓL. A MAGYAR KÖZLÖNY IDE VONATKOZÓ SZÁMA ITT, VAGY AZ OLDAL ALJÁN OLVASHATÓ. (kijaras-korlatozas címen)

 

2020. 03.19.

A csákánydoroszlói fogászaton 2020. 03. 23-tól 03.29-ig nincs rendelés. Március 30-án  ismét lesz rendelés.

Fogorvos telefonon elérhető sürgős esetben a (94) 900 874 számon.

 

2020.03.19.

A gyógyszertár technikai okok miatt 2020. 03. 20-án zárva tart.  Hétfőn 23-án újra nyitva lesz.

 

2020.03.18.

STKH Kft. által üzemeltetett zöldudvarok 2020. március 18-tól átmenetileg zárva tartanak.

 

2020. 03. 18.

Tájékoztatás 65 év felettieknek, valamint a mozgó pékségről a lap alján a csatolt mellékletben. (65 év felettiek, mozgó pékség neveken)

 

2020. 03. 18.

Szolgálati közlemény orvosi ellátásról:

 

Csákánydoroszló, alapellátási szolgálat közleménye!

KEDVES PÁCIENSEINK! Kérjük, olvassák el figyelmesen!

Általános információk:

A jelenlegi járványügyi helyzetben kérjük Önöktől a hatóságok intézkedéseinek és a higiénés szabályoknak a maximális betartását!

A lehetséges fertőződések számának csökkentése érdekében a háziorvosi rendelések is átszervezést igényelnek. Kérjük, hogy a rendelést személyesen csak valóban indokolt esetben vegyék igénybe!

Adminisztratív okból (krónikus, stabil állapotú betegek receptfelírása, közgyógyigazolvány, útiköltség, beutaló, jogosítvány, gyógyszerjavaslat, táppénzes papír stb. miatt), kérjük NE JÖJJENEK a rendelőbe. TELEFONÁLJANAK! Minden ráér, semmilyen okmány nem jár le!

Bármilyen okból jelentkező láz, bármilyen légúti tünet jelentkezése esetén ELŐSZÖR TELEFONÁLJANAK! Lázas, náthás, köhögő gyereket lehetőség szerint NE HOZZANAK bejelentés nélkül a rendelőbe! ELŐSZÖR TELEFONÁLJANAK!

Amennyiben esetükben vagy a családban koronavírus- fertőzés gyanúja, vagy hatósági karantén fordul elő, kérjük NE JÖJJENEK BE A RENDELŐBE! TELEFONÁLJANAK!

Külföldről való hazatérést követően, kérjük NE JÖJJENEK BE A RENDELŐBE! TELEFONÁLJANAK!

Védőeszköz csak nagyon korlátozott számban áll rendelkezésre, megfontoltan kell használnunk azokat.

Amennyiben valakiről utólag koronavírus fertőzés igazolódik, védőeszköz hiánya esetén az ellátó személyzet is veszélyeztetve van- vagy karanténba kerülhet! Ez esetben az ellátás biztosítása hosszú ideig zavart szenvedhet.

AZÉRT, HOGY SENKI NEM MARADJON ELLÁTÁS NÉLKÜL- A BIZTONSÁGOS BETEGELLÁTÁS ÉS SAJÁT BIZTONSÁGUNK ÉRDEKÉBEN AZ ELLÁTÁSOK SORRENDJÉT ÉS MÓDJÁT IRÁNYÍTANUNK KELL!

Telefonszámok:     

Rendelő : 06 94 542005  

dr. Horváth Jánosné: 06 30 490 12 68 

dr. Jójárt Tibor: 06 30 686 03 91

Ehhez kérjük szíves együttműködésüket!

Köszönettel, a praxis dolgozói.

Rendelői szabályok, egyebek:

A váróterembe való belépést követően, kérjük azonnal használják az ott elhelyezett kézfertőtlenítőt. Tartsák be a köhögési- tüsszentési szabályokat. Kérjük, a szülők különösen figyeljenek a gyerekekre.

A váróteremben tartózkodók számát minimalizálni szükséges. Nagykorú páciensek lehetőség szerint kísérő nélkül érkezzenek, a gyerekeket lehetőség szerint egyetlen kísérő kísérje.

Az orvosi vizsgálat ideje alatt a rendelőben a személyzeten kívül mindig csak egyetlen nagykorú vagy egy gyerek és egy kísérő tartózkodhat.

A váróteremben ok nélkül ne tartózkodjanak, ha végeztek, mielőbb hagyják azt el.

Kérjük, számítsanak gyakori felületfertőtlenítésre és szellőztetésre, ilyen esetben a rendelőt és várótermet szabaddá kell tenni.

Egyéb, váratlan helyzet esetén haladéktalanul kövessék a személyzet utasításait.

Hálásak leszünk türelmükért, felelősségteljes viselkedésükért! Vigyázzunk egymásra! Különösen vigyázzunk a veszélyeztetett korosztályra!

Mossanak gyakran kezet, kerüljék a kézfogást, a szoros kontaktust, a tömeget! Aki csak teheti, maradjon otthon!

Higgyék el, minden kihagyott kézfogás, minden betartott intézkedés segít a betegségszám csökkentésében!

Az idős emberek lehetőleg ne menjenek az utcára sem.

A fiatalok segítsenek bevásárolni, ügyet intézni de ne kerüljenek szoros kontaktusba az idősekkel, ne vigyék oda nekik a megbetegedés lehetőségét! Bevásárlás, ügyintézés célirányosan, röviden történjen. Írjanak listát, amit lehet készíttesenek össze előre. Kerüljék a csoportosulást.

Aki maszkot, vagy valamilyan védőfelszerelést visel, tiszteletet érdemel. Saját magától védi a többieket, akkor is, ha nem beteg- vagy nem tud róla, hogy az lenne.

Aki önként vállalt vagy hatósági karanténba kerül, és betartja az előírásokat, minden tiszteletet és segítséget megérdemel. Önöket, az egész falu közösségét védi ezzel!

Kérjük vegyék nagyon komolyan a hatóságok intézkedéseit. Azon vagyunk, hogy el tudjuk majd látni a feladatunkat akkor is, ha nagyobb számban fordulnak elő megbetegedések.

MOST az Önök segítségére van szükségünk, ahhoz, hogy az elláthatóság határain belül tudjuk tartani a megbetegedések számát.

 

2020. 03. 18.

Emberi erőforrások Minisztériuma tájékoztatása Az oldal alján COVID-19 file

 

 

2020.03.17.

KORMÁNYRENDELET  46/2020. (III. 16.) AZ OLDAL ALJÁN

 

2020.03.17.

Horváth István polgármester

Azon személyek akik munkájuk megszűnése, vagy egyéb okból a napokban érkeztek haza küldöldről, azok 14 napig ne hagyják el lakásukat!

 

Jelezték, hogy több személyt, főleg időseket hívnak telefonon, hogy a lakásukon kedvezményes áron végeznek el vírustesztet. NE DŐLJENEK BE ILYEN HÍVÁSNAK! Ilyen nincs, ez csalás.

 

 

2020. 03. 17.

VASIVÍZ ZRT TÁJÉKOZTATÁSA

 

Tájékoztatjuk Önt, hogy a COVID-19 vírusveszély terjedésének lassítása érdekében, a VASIVÍZ ZRt. vezérigazgatói döntése alapján, a Társaság üzemeltetésében lévő ügyfélszolgálati irodát, fiókirodákat és információs pontokat 2020. március 17-től visszavonásig zárva tartja.

A felhasználóknak lehetőséget biztosítunk, hogy telefonon, online vagy e-mailben is el tudják intézni ügyeiket az alábbi elérhetőségeken:

Ügyfélszolgálat telefonszáma: 06 94/516-255

E-mail: vasiviz@vasiviz.hu     info@vasiviz.hu

Online ügyfélszolgálat: www.vasiviz.hu/online ügyfélszolgálat

(regisztrációt követően vehető igénybe)

Hibabejelentés elérhetőségei: +36 80 201 232 (zöld szám)   

+36 30 827 4849        

hibabejelentes@vasiviz.hu

Online ügyfélszolgálatunkon az alábbi ügyek teljes körűen intézhetőek:

számlaküldési cím módosítása
csekkigénylés
elektronikus számla igénylés
fizetési mód váltás
bankszámlaszám módosítása
részszámla módosítása
számlamásolatok igénylése
mérőállás diktálás
számlák kiegyenlítése kártyás fizetéssel

 

Tájékoztatásunkat a www.vasiviz.hu oldalunkon, illetőleg a Facebook oldalunkon is közzé tettük. Segítségüket kérjük abban, hogy az idős lakosok is értesüljenek az ügyfélszolgálati irodák bezárásáról és különösen az online ügyintézés lehetőségéről. Az online ügyintézésben nagy segítséget nyújthat a felhasználók számára, ha az önkormányzat igény esetében biztosítja a Polgármesteri Hivatalban számítástechnikai eszköz igénybe vételét, természetesen a vészhelyzetben érvényben lévő előírások maradéktalan betartásában.

 

2020. 03. 16.

KORMÁNYHIVATAL TÁJÉKOZTATÁSA

 

Gyakorlati Tanácsok Óvodák, Bölcsödék

 

A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult vírust azonosítottak. Az új koronavírus elnevezése 2020. február 12-től „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés a pedig „koronavírus-betegség 2019” (coronavirusdisease 2019), melynek rövidített változata a COVID-19.

A fertőzésterjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap.

A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik.Súlyos betegséggel elsősorban az idősebb korosztály érintett  Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.

Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása.

 

A személyi higiénére fokozottan kell figyelni.

A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.

A gyermekeknek tanítsák meg az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, a használt zsebkendőt ki kell dobni, majd kezet kell mosni.

A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell, a gyermekek ezek használatát felnőtt ellenőrzésével végezzék.

Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit.

Szellőztessenek gyakran.

A közösségi rendezvények megtartása mérlegelendő. 

A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.

A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt. 

Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.

A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.

A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket.

A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.    

A pamutszálas textília tisztítására mind a két mosási eljárás alkalmazható. A termodezinfekciós mosási eljárás 90-95°C hőmérsékleten normál, általános mosószer alkalmazása mellett történik. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja.

Kevertszálas textíliák esetében az alacsonyabb hőmérsékleten és fertőtlenítő hatású mosószer alkalmazásával történő úgynevezett gépi kemo-termodezinfekciós mosási eljárás alkalmazható.

Beteg gyermek ne járjon közösségbe.

Amennyiben egy gyermeknél, vagy dolgozónállégúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát,aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülők  értesítéséről is gondoskodni kell.

Amennyiben az intézményben a fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a gondozottak fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.

 

Gyakorlati Tanácsok Szociális Intézményekre

 

A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult vírust azonosítottak. Az új koronavírus elnevezése 2020. február 12-től „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés a pedig „koronavírus-betegség 2019” (coronavirusdisease 2019), melynek rövidített változata a COVID-19.

A fertőzésterjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap.

A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik, azonban főképp az idős és /vagy egyéb krónikus  betegségben szenvedő embereknél súlyos formában jelentkezhet. Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre. Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása.

 

A személyi higiénére fokozottan kell figyelni.

A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.

Tartsák és tartassák be az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, a használt zsebkendőt dobjuk ki, majd mossunk kezet.

Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit.

Az intézmény közösségi tereibe helyezzenek ki érintés nélkül használható alkoholos kézfertőtlenítőszer adagolókat, ennek használatára hívják fel a gondozottak figyelmét.

Szellőztessenek gyakran.

A közösségi rendezvények megtartása mérlegelendő. 

A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.

Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.

A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.

A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell. Ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan biztosítása, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés.

A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket.

A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.    

A pamutszálas textília tisztítására mind a két mosási eljárás alkalmazható. A termodezinfekciós mosási eljárás 90-95°C hőmérsékleten normál, általános mosószer alkalmazása mellett történik. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja.

Kevertszálas textíliák esetében az alacsonyabb hőmérsékleten és fertőtlenítő hatású mosószer alkalmazásával történő úgynevezett gépi kemo-termodezinfekciós mosási eljárás alkalmazható.

Amennyiben egy gondozottnál légúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.

Amennyiben az intézményben a fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a többi gondozott fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.

A vírus zárt közösségben történő gyors terjedése, valamint a betegségnek leginkább kitett személyek egészségének védelme és a járvány megfékezése érdekében az országos tisztifőorvos március 8-tól visszavonásig látogatási tilalmat rendelt el.

 

KÖZLEMÉNY

Országos látogatási tilalommal kapcsolatosan

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a 13305-8/2020/EÜIG számú, 2020. március 8-án kelt határozatával a fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók, a szociális intézmények, valamint a fogyatékossággal élőket ellátó intézmények vonatkozásában látogatási tilalom elrendeléséről döntött.

 

A fenti intézkedéssel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ fontosnak tartja kiemelni az alábbiakat:

Az egészségügyi törvény a betegek személyes kapcsolattartásának több formáját ismeri, ezek közül az egyik a beteg meglátogatása. Az érintett, fokozott védelemre szoruló csoportba tartozó személyek életének és egészségének védelme, megbetegedésük megelőzése érdekében elrendelt látogatási tilalom alapján a Magyarország területén működő összes fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szolgáltatást nyújtó szociális intézményben került ezen kapcsolattartási forma megtiltásra.

A látogatási tilalom nem érinti a betegek és gondozottak egyéb kapcsolattartási jogait, azonban az ebbe a körbe tartozó személyes kapcsolattartás esetén a szolgáltató köteles megtenni mindazokat az intézkedéseket, amelyek a fertőződés veszélyét a lehető leghatékonyabban csökkentik. Az érintett személyek kötelesek a szolgáltató ennek érdekében tett intézkedéseiben együttműködni.

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a látogatási tilalom körébe az alábbiak nem tartoznak, ezért megengedett, azaz nem tilos:

A súlyos állapotú, önmagát ellátni nem tudó beteg mellett tartózkodhat egy személy.

A kiskorú mellett ott lehet a szülő (vagy a szülő, törvényes képviselő által kijelölt személy).

A szülő nő mellett lehet egy általa választott személy (például az „apás” szülésnél).

A beteget felkeresheti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személy.

 

A látogatási tilalommal kapcsolatos részletes, helyi szabályokat az intézkedéssel érintett intézmények házirendje határozza meg.

 

Az érintett személyeknek kötelességük a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedésekben együttműködni, mint amilyen például a kézfertőtlenítés, védőruha viselése.

 

 Kérjük a lakosságot, hogy a látogatási tilalommal kapcsolatban felmerült kérdéseik vonatkozásában közvetlenül az ellátásban érintett intézménnyel vegyék fel a kapcsolatot.

 

Terjedhet-e a koronavírus ivóvízzel vagy szennyvízzel?

 

Jelen tudásunk szerint a koronavírus egy légúti vírus, amely elsősorban emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed. Bár a legutóbbi vizsgálatok kimutatták a vírust fertőzött személy vizeletében, illetve székletében (nagyon kevés vizsgálat alapján), egyelőre nincs közvetlen bizonyíték széklet-szájon át történő terjedésre. Ezen eredmények is megerősítik, hogy a helyes személyes higiénés és kézhigiénés gyakorlatnak valóban fontos szerepe van a megelőzésben de nem jelentik azt, hogy a vizeinket veszélyeztetné.

 

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűeninaktiválódik.

 

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűeninaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amennyiben a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét.

 

A települési szennyvíz a lakosságra nem jelent veszélyt, hiszen abban a nagymértékű hígulás miatt csak jelentéktelen mennyiségben fordulhatna elő, a vírus még abban az esetben is, ha a koronavírus már fertőzéseket, megbetegedéseket okozna a közösségben. A szakirodalmi adatok szerint a koronavírusok szennyvízben néhány napig lehetnek életképesek, azonban szennyvízzel - annak zárt rendszerben történő elvezetése és tisztítása – miatt a lakosság  jellemzően nem érintkezik.

A kibocsátott tisztított szennyvíz a befogadóban tovább hígulna, így nem érhetné el a fertőzést okozó koncentrációt. Az évnek ebben a szakában a felszíni vizekkel való érintkezés sem jellemző.

A szennyvíztelepek dolgozói csak abban az esetben lennének kockázatnak kitéve, ha a szennyvízbe nagyon nagy mennyiségű vírus kerülhetne, és nem tartanák be a munkahelyi előírásokat (pl.: nem viselnék az egyéni védőeszközöket), a biológiai kockázatok kivédésére szolgáló egyéni védőeszközök a koronavírus ellen is megfelelő védelmet nyújtanak.

 

 

 

Csatolt fájl(ok)


Vissza az előző oldalra!
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
Csákánydoroszló - Magyar