Elérhetőségek

Csákánydoroszló

Cím: 9919 Csákánydoroszló,
Fő utca 39.
Telefon: +36/94/542-002
E-mail: csakanydoroszlo@csakanydoroszlo.hu
Hivatal...


Földrajz

Csákánydoroszló önkormányzat hivatala

9919 Csákánydoroszló Fő u. 39.   Tel.: +36 94 542 002    Mobil: +36 30 650 04 47         

A község földrajzi elhelyezkedése:    N 46°58' -  E 16°30'  tszfm:~200 m

Magyarországon, Vas megye (körmendi járásban, a körmendi kistérségben,) nyugati határánál  helyezkedik el Csákánydoroszló. A község területe 2660, ha, melyből a belterület 250, ha.   A település a 8-as főút mellett, Szentgotthárdtól 18 km-re – ausztriai határátkelő - és Körmendtől 10 km-re található, a Rába folyó völgyében az Őrségi Nemzeti Park északi kapujában. Vasútállomásunk a Szombathely-Szentgotthárd közötti vonalon van.

 

Községünkkel szomszédos települések:

Körmend város, Felsőmarác, Ivánc, Kemestaródfa, Gasztony, Hegyhátszentmárton, Halogy, valamint Ausztria területén található községek.( Hagensdorf im Burgenland és Luising községek. )

 

A községről néhány mondatban:

Csákánydoroszló község Nagycsákány mezőváros és Rábadoroszló Árpád-kori falu egyesüléséből jött létre 1939-ben. Csákányról 1248, Doroszlóról pedig 1471 óta vannak adatok.  Az újkorban története a Batthyány-család grófi ágáéval fonódott össze. Csákány volt a törökök egyik célpontja, ezért a család itteni  kastélyát jelentős végvárrá építették ki. A háborús idők elmúltával a végvárat barokk kastéllyá alakították át, jelentős park tartozik hozzá. Mai formájában ekkor, 1765-ben épült a Nepumoki Szent János titulusú, igen szép berendezésű római katolikus templom is. 

A községet jelenleg 1750 - en lakják. Infrastrukturálisan jól ellátott a település, ivóvíz-csatornahálózat, vezetékes földgáz, telefon, (szélessávú Internet kapcsolat,) a település  minden házánál elérhető. Községünkben a Csaba József 8 osztályos általános iskola ( a térség  közel10 településéről ide járó tanulókkal ), óvoda és Művelődési Ház működik ÁMK keretében. A településen több mint 50 vállalkozás (benzinkút, pékség, autószerelők, kereskedelmi és vendéglátó egységek, építési vállalkozók, egyéb szolgáltatók) tevékenykedik a lakosság és az ide látogatók érdekében. Orvosi rendelővel, egészségházunkban fogorvosi rendelővel, védőnői szolgálattal, gyógyszertárral, postával is rendelkezünk. Legnagyobb foglalkoztatónk az Értelmi Fogyatékosok Otthona, ahol helyi és környékbeli munkavállalók dolgoznak. Községünk iránt nagy az érdeklődés a letelepedni szándékozók részéről, amit az is mutat, hogy elfogytak az önkormányzati ingatlanok. Képviselőtestületünk határozata szerint egy új utcában kívánunk lakótelkeket kialakítani 2 ütemben összesen 18-at.

 

Befektetési lehetőségek:

Községünk szeretné fellendíteni idegenforgalmát, valamint beruházók segítségével önkormányzati ingatlanon, ( egybefüggő 7,5 ha a kastélypark mellett, ahol termálvíz feltárás is lehetséges szakértők szerint ) illetve régi – használaton kívüli – épületünkben munkahelyteremtő beruházásokat létrehozni. Folyóparton nem önkormányzati területen a vízturizmussal kapcsolatos beruházások lehetségesek.

Képviselőtestületünk támogat minden olyan beruházást, mely a község és a befektető kölcsönös megelégedésén alapul, különös tekintettel a munkahelyteremtésre.

 

Lakosság, társadalmi élet hagyományőrzés:

A társadalmi élet felpezsdítésében több egyesület is tevékenykedik:

Bábosok, Civil szervezet egyesület, Kormorán kenu egyesület, Motocross egyesület, Ovisokért egyesület, Polgárőr egyesület, Sportegyesület, Színjátszók,Tekézők egyesülete,Tornateremért egyesület,Tűzoltó egyesület,Vegyes kar, Vöröskereszt szervezete.

A település turisztikai vonzerőinek felsorolása

Római Katolikus Templom, Batthyány emlékszoba, Batthyány-emlékpark, Batthyány kastély és parkja, valamint a Rába folyón sportolási lehetőségek ( csónakkikötő ). Vadászat hazai és külföldi vendégek részére. 

 

Szabadidő eltöltési lehetőségek:

Kellemes időtöltést nyújt a festői szépségű Rába folyó. Kemping, Csónakkikötő /az Őrség felé haladva a Rába-híd mellett autóval megközelíthető/ Tekézés a Gyöngygolyó tekézőben

Horgászati lehetőség, erdei séta, szabadtéri főzés, télen korcsolyázás a HIMFA tavon / Felsőmarác irányában /  Vadászatot szervez hazai és külföldi vadászoknak a Pinkamenti Vadásztársaság.

Nagyon kedveltek a vízi sportok a Rába folyón. Országosan ismert a csákánydoroszlói pihenőhely a vízi túrázók körében. Községünkben számos helyen kínálnak szálláslehetőséget.

 

Étkeztési és szállás lehetőségek

 

Étkezési lehetőség:

KATI MOTEL                            Vasút u. 69.                                         Tel.: 003694 442 104

Ciklámen presszó                     Vasút u. 70.                                         Tel.: 003630 478 6325

 

Szállás lehetőség:

 

Őrség kapuja Ifjusági szálló       Vasút u. 15.                                         Tel.:003630 249 6500

KATI-MOTEL                           Vasút u. 69.                                         Tel.: 003694 442 104

Császár Róbertné                     Vasút u. 12.                                         Tel.: 003630 855 9333

Rallye panzió                           Fő u. 114                                             Tel.: 003694 442 533

 

Rendszeres rendezvények a lakosság és turisták figyelmébe:

Rönkhuzás, Májusfaállítás, Bucsu, Falunap, Szüreti felvonulás, Mikulás-váró, Karácsonyi koncert.

 

 Vissza az előző oldalra!
Csákánydoroszló - Magyar